Короткий огляд
прісноводних риб
Полісся та України.




Електровудочки




та сітки - ГЕТЬ !!!



 село Катюжанка, річка Здвиж


Ялець.




 Ялець.

Невелика риба з прогинистим тілом, дуже схожа на молодого головня. Однак, тулуб з боків помітно стислий, рот маленький напівнижній. Луска середніх розмірів. Спина темна із сталевим відливом, боки сірувато-блакитні, черево сріблясто-біле. Відрізняється він від головня і своїми плавниками. Спинний і хвостовий – темно-сірі (в головня вони майже чорні), анальний, черевні і грудні – сіро-жовтуваті, іноді з невеликою червонуватістю. Анальний плавник має помітну виїмку. Звичайні розміри яльца 18-20 см в довжину при вазі 180-200 г. Рідкісні особини досягають довжини 30 см при вазі 400-500 г. Водиться ця спритна рибка майже у всіх наших річках. Можна її зустріти і в озерах, але тільки з чистою проточною водою і з піщаним дном. Мешкає, як правило, на мілинах з середньою течією, нижче перекатів, поблизу впаду струмків і річок. Тримається великими зграями в придонних шарах. Здатності до розмноження досягає в 3-4 річному віці при довжині 12-14 см. Нереститься в кінці березня, на початку квітня за температурі води 6-8 °С. Ікру відкладає на траву або на піщано-галькове дно. Дорослий ялець годується в основному донними безхребетними, але вживає також і рослинну їжу. А влітку, коли на воду падають різні комахи, піднімається до поверхні води і поїдає їх. Там, де яльца багато, він завдає серйозної шкоди рибам інших порід. Рано скинувши ікру, він більше місяця знаходиться, на нерестовищах і у великих кількостях поїдає ікру інших риб. Його лов починається відразу після просвітління води і триває до глибокої осені. Сама добутлива ловля – в проводку з підгодівлею з сухарів, каш, дрібно нарубаних черв’яків і т. п. Ловлять яльца також поплавцевими вудками і нахлистом. В якості насадок використовуються шматочки черв’яків, личинки комах (особливо опариш), зерна злаків, мухи, коники та ін. Клює ялець сумлінно, стрімко хапає насадку і тут же відходить убік. Так що при його лові треба, бути готовим до швидких дій у відповідь. Спіймавшись на гачок ялець жваво пручається, іноді навіть вислизає з рук рибалки. М’ясо Яльців досить смачне, але вудильник повинен знати, що з усіх наших риб, ялець в теплу пору року псується швидше. Дрібних яльців іноді вживають як насадку при лові хижаків. Зимує ялець в глибоких ямах, не проявляючи майже ніякої активності. З під льоду його можна вивудити лише випадково, полюючи на глибині за іншою рибою.




Огляд регіону : село Катюжанка , Вишгородський район , Київська область , 07313 , Україна.
E-mail: selo@07313.in.ua

Всі матеріали на сайті викладені виключно з ознайомчою, довідковою та освітньою метою.
Адміністрація сайта не претендує на їх авторство та не несе відповідальності за їх зміст.